Over narcisten

De wisselende buien van de narcist

De wisselende buien van de narcist

tumblr_mmsmc2QuKC1rj72p9o1_500

De narcist kan het ene moment poeslief zijn en een minuut later agressief reageren. Dit kan voor jou ongelofelijk verwarrend zijn, en heel gevaarlijk: je wordt keihard gehersenspoeld. Hoe ga je daarmee om?

Het ene moment zijn ze heel hatelijk ten opzichte van alles en iedereen (lees: ten opzichte van jou, want soms dragen ze hun haat op jou indirect uit via derden. Immers, als ze hun haat direct tegen jou spuien dan ga jij weg en dat willen ze niet, maar soms doen ze het wel direct als ze plots een woedeaanval krijgen). Het volgende moment gedragen ze zich zo normaal dat je twijfelt of je het wel goed gezien hebt. Dan lijkt het alsof je met een gewoon, normaal persoon zit te praten. Dat is het enge van narcisten.

Worden die goede buien ingezet om jou weer week te maken? Zodat jij de goede persoon in hen ziet, waardoor je ze weer aardig gaat vinden? Omdat ze op momenten dat jij je sterk voelt niets aan je hebben, aangezien je pas nuttig bent op je zwakke momenten omdat ze altijd en eeuwig iets van je willen?

Wat doet me op dat moment eigenlijk twijfelen aan de goed- of kwaadaardigheid van zo’n persoon? Of zo’n aardig iemand wel tot zulke erge dingen in staat is? Maar die erge dingen zijn toch ook gebeurd? Die gebeuren toch nog steeds af en toe? Is iemand pas slecht als hij zich altijd slecht gedraagt? Nee toch? Want narcisten doen zich juist regelmatig heel normaal en aardig voor, omdat dit een belangrijk onderdeel van hun hersenspoelende tactiek is. Daarmee proberen ze jou weer naar zich toe te trekken omdat jij hun behoeften moet vervullen. Of moet ik het aardige gedrag zien als een afkoeling; beseft de narcist dat hij geen toegang meer tot mijn hoofd heeft doordat ik mij afstandelijk opstel? Maar die behoeften van narcisten zijn zo enorm groot dat ze vooral van daaruit die hersenspoeling toepassen, en niet zozeer vanuit hun denken.

Kortom, trap er niet in als de narcist zich van zijn goede kant laat zien! Let op dat je geen medelijden krijgt, dat je geen privé-dingen vertelt, dat je geen toezeggingen doet of hulp aanbiedt. Het zal tegen je gebruikt worden, ook al kun je je dat niet voorstellen als je dan zo’n ‘aardig’ persoon tegenover je hebt zitten. Alles is spel… een gemeen psychologisch spelletje…

Wat trouwens ook onderdeel van dat spelletje is: zoveel mogelijk informatie over jou krijgen. ‘Leer de vijand kennen’. Hoe meer ze over je weten, hoe meer ze tegen je kunnen gebruiken. Een van de manieren om dit te bereiken is door heel open over zichzelf te zijn (ook dan zijn ze ineens een ‘aardig’ persoon). Tegenover een open persoon zal jij je immers makkelijker openstellen. En dat gaat soms ver: bankafschriften of loonstrookjes laten zien, privé-berichtjes laten lezen of tot in detail vertellen over hoe (rot) ze zich voelen. In de hoop dat jij dezelfde dingen zal laten zien. Doordat ze zo goed kunnen acteren (hun hele leven is een film), kan het echt gebeuren dat jij je heel erg op je gemak gaat voelen en daardoor steeds meer van jezelf laat zien. Doe dit alsjeblieft niet! Geef jezelf nooit bloot aan een narcist! Op die informatie stellen ze namelijk een tactiek samen om jou als verlengstuk te laten functioneren. Ze kunnen niets alleen, jij moet hun behoeften vervullen en hun problemen oplossen.

Je ziet dat ze dit informatiespelletje spelen doordat ze over sommige dingen heel erg of misschien wel te open zijn, terwijl je van andere zaken uit hun leven eigenlijk helemaal niets weet. Over bepaalde niet onbelangrijke zaken hebben ze het nooit. Het is allemaal heel geraffineerd. Daarom is het ontzettend belangrijk om inzicht te krijgen in hun werkwijze, zodat je jezelf kunt beschermen.

 

Bron: https://narcisme.weblogplaza.nl/2014/07/19/de-wisselende-buien-van-de-narcist/

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace