Over narcisten

Emotionele chantage: doorzie hun werkwijze

Emotionele chantage: doorzie hun werkwijze

343db58d2e9732ff4c5f8581b25a2017

Ze projecteren al hun eigen tekortkomingen, gedragingen en meningen op anderen. Die anderen (en ook jij) fungeren als stortbak voor hun ellende. Uit hoe ze praten over anderen, kun je opmaken hoe vol zelfhaat ze eigenlijk zitten en hoe ze in elkaar steken. Dit is echt een wijze les waaruit je veel kunt leren. Onthoud: hoe beter je ze leert kennen, hoe beter jij jezelf kunt beschermen.

Maar: zeg NOOIT dat je hen door hebt. Zolang je hun tactieken kent, heb jij een troef in handen: jij weet welk spelletje ze spelen waardoor je zodanig kunt reageren dat ze het spelletje nooit zullen winnen. Zo houd jij de macht over het gesprek en bescherm je jezelf. Zodra ze weten dat jij hun tactiek doorziet, zullen ze deze veranderen en ben jij weer terug bij af.

Hun afkeer van bepaalde mensen en zaken gebruiken ze als dekmantel. Zodat je hen nooit van dezelfde dingen (arrogantie, aanstellerij, jaloezie, valsheid enz.) kunt beschuldigen. Ze roepen immers altijd dat ze datgene zo afkeuren, dus ‘hoe kom je daar nu bij?’. Zeer luid en overdreven nemen ze afstand van bepaalde (soms alleen volgens hen) verwerpelijke eigenschappen en gedragingen, dat zij daarboven staan en het allemaal niet nodig hebben. Dit is ook de oorzaak dat je de persoon nooit eerder gewantrouwd hebt…

Heb je zelf echter eens commentaar op iemand, dan wordt dat meteen de kop ingedrukt. ‘Hoe zou jij het vinden als jou dat overkwam?’, zeggen ze dan. Doel hiervan is jouw empathie (iets wat ze zelf niet hebben) te vergroten, want ze willen wèl graag dat anderen empathie voor hèn tonen. Ze willen voorkomen dat jij hen bekritiseert.

Ook proberen ze zich soms eruit te redden door te zeggen ‘ik mag toch wel vragen of weten…’. Nee, dat mogen ze niet! Dit is alleen maar een manipulatiemiddel.

Ze praten soms over het één om aandacht te krijgen voor het (heel iets) andere. Reageer alleen op wat ze letterlijk zeggen en doe alsof je neus bloedt. Als ze niet onomwonden zeggen wat ze willen (want geloof me, ze kunnen enorm slinks en achterbaks zijn), dan weet jij überhaupt niet eens dàt ze wat van je willen dus reageer je niet of nauwelijks. Ze moeten niet denken dat jij wel ruikt wat ze bedoelen.

Manipulaties zijn vaak verpakt in onschuldige of vriendelijke bewoordingen. Laat je niet uit het veld slaan als je bekritiseerd wordt met onzin waarin toch een kleine waarheid schuilt. Dat ene procentje waarheid gebruiken ze juist om de overige 99% onzin in te planten in jou.

Voel je niet meteen schuldig als je soms ongelovig reageert op allerlei fantastische of zielige verhalen (maar soms ook op simpele zaken) waardoor je meteen de wind van voren krijgt. Er wordt wel eens gesproken over een ‘web van leugens’ en het wordt juist een web doordat er verschillende soorten leugens bestaan, waardoor je wel eens kan twijfelen of iemand nu écht een leugenaar is of niet.
Het volgende heb ik zelf waargenomen:
-Ze spreken de waarheid indien het gaat om makkelijk controleerbare zaken.
-Iets lijkt de waarheid, maar door het belangrijkste weg te laten, is het een leugen.
-Details achterwege laten en er niet echt op door gaan. Soms lijken ze te wachten (lichaamstaal) op een reactie van jou, dit is heel gevaarlijk! Als je hierop ingaat, ‘bouw’ je mee aan hun leugens en zetten ze je helemaal klem.
-Twijfelgevallen: de waarheid is verdraaid bij moeilijk controleerbare zaken.
-Echte leugens: je merkt tegenstrijdigheden op over een bepaald onderwerp, vaak pas over een langere periode.
Ga op je eerste gevoel af, twijfel nooit aan jezelf want ZIJ zijn niet normaal.

https://narcisme.weblogplaza.nl/2013/11/17/emotionele-chantage-doorzie-hun-werkwijze/

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button