Over narcisten

Herstellen van Verraad in de Liefde

Herstellen van Verraad in de Liefde

 tumblr_nomf1fc95B1sms4kvo1_500
We waren niet dom, we waren onschuldig. Wanneer we ons voor het eerst realiseren hoe diep wij verraden zijn door de Narcist, dan zijn we aanvankelijk overweldigd door de schade en schande. We vragen onszelf af hoe het komt dat we de leugens en manipulaties niet zagen. Het is gemakkelijk om boos op onszelf te worden, wanneer we ons realiseren dat we zijn verraden door de “liefde” en dat de hele relatie een illusie was.  
Het is normaal om ons dom te voelen als we de werkelijkheid gaan zien. Maar, wij zijn niet dom, we zijn liefdevolle, empathische mensen. We hebben alleen nooit geleerd dat er een diepe donkere laag in de samenleving bestaat met mensen die emotioneel kreupel zijn en zonder geweten handelen; we leren alleen over hen in sprookjes of in verhalen van seriemoordenaars. We wisten niet dat er velen van hen onder ons zijn, die schijnbaar volledig normaal, gezagsgetrouwe burgers zijn. We kunnen onszelf niet beschermen tegen iets waarvan we niet eens wisten dat bestond. Stop daarom ook met jezelf de schuld te geven!
Nadat we onszelf ‘uit de ban’ van de narcist bevrijden, zijn we vaak getraumatiseerd en worden we confronteert met de pijn en de nasleep van een destructieve relatie. Wij zijn dan net het lelijke eendje, bevroren in het winterlandschap. Wij zijn verkleumd, verward, leven in een dikke mist, en we vechten tegen de zeer intense pijn. Wij willen wanhopig dat de pijn stopt, en vaak doen we wat we kunnen om er van weg te lopen…
Vermijding en ontkenning zijn normale, natuurlijke menselijke reacties op pijn. We doen het allemaal, in verschillende mate en voor verschillende lengtes van tijd. Echter, wanneer we de moed van binnen vinden ons om de pijn echt te doorleven en aan het herstel werken — door middel van hulp, door middel van schrijven, door het maken van verbindingen met anderen die het begrijpen — door goed voor jezelf te zorgen – door therapie – door in beweging te komen en door tijd te maken voor het terug vinden van jezelf, enzovoorts, pas dan zullen we bevrijd worden van de pijn. Dat is het moment wanneer we weer nieuwe en levens-veranderende stappen nemen en vreugde kunnen ervaren.
We kunnen de pijn vermijden en niet tegelijkertijd het geluk ontdekken wat we verdienen. We kunnen niet om de pijn heen, dus kunnen we het net zo goed omarmen, met alle uitdagende gevoelens en moeilijk ups en downs die de essentie zijn van het rouwproces. Een langer tijd lijkt het misschien alsof we altijd de pijn zullen blijven voelen… tot op één dag we hersteld zijn en we de prachtige nieuwe wereld kunnen zien, waarvan we tijdens de relatie nooit zouden hebben gedacht dat die bestond.
Ook jij kunt het!


Meer weten? Lees de E-books, Verraden door liefde

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button