Hoe bescherm je je kind tegen de narcist?
Hoe bescherm je je kind tegen de narcist?
Recentelijk kreeg ik het verzoek via Facebook of ik ook eens een blog wil schrijven hoe je kinderen kunt beschermen tegen de destructieve impact van een narcistische ouder. En terecht.
Er is helaas veel onwetendheid, niet alleen in de omgeving van kinderen, maar ook binnen de hulpverlening, over narcistisch misbruik.
Het is schrijnend om te zien hoeveel kinderen de dupe worden van de vechtscheidingen tussen de ouder zonder en de ouder met NPS.
Kinderen zitten soms noodgedwongen in een omgangsregeling met de vader of moeder, terwijl ze dit eigenlijk niet willen en naar hun stem wordt helaas al te vaak niet geluisterd.
Dit kan grote invloed hebben op het kind en het gedrag.
Wat kun je nou als “gezonde ouder” doen om je kind zo veel mogelijk te beschermen in het contact met zijn of haar narcistische ouder?
Vooropgesteld, je bent geen therapeut en kunt ook niet de therapeut van je kind zijn.
Je bent en blijft te allen tijde de vader of moeder en zo wil je kind je ook zien. Dus probeer ook geen therapeutische rol aan te nemen.
Het is aan jou als gezonde ouder de taak om bij jou in huis een veilige en stabiele basis te creëren. Zorg ervoor dat de sfeer in huis goed aanvoelt voor je kind of kinderen. Dit kan inhouden dat je een lekkere maaltijd kookt waar ze van houden, je met ze gaat schilderen of knutselen, zodat ze zich via deze weg kunnen uiten. Dit kan ook betekenen, dat ze bijvoorbeeld een boksbal nodig hebben om de frustratie, opgelopen bij de narcistische ouder, te kunnen uiten. Het is goed om die boosheid vervolgens af te sluiten op een positieve wijze door bijvoorbeeld lekker ontspannen onder de douche of in bad te gaan, een ontspannen film te kijken of met lekker knuffelen op de bank. Geef ze de liefde en aandacht die ze nodig hebben. Creëer een omgeving van veiligheid en rust, zodat ze weer op adem kunnen komen en kunnen zien dat het ook anders kan. Hiermee laat je zien aan je kind dat het niet aan hen ligt en dat ze altijd de keuze hebben om te kiezen voor boosheid of voor liefde.
Vooropgesteld, een kind is altijd loyaal aan beide ouders en voelt zich vaak in een enorme spagaat. Laat zien aan je kind dat deze niet hoeft te kiezen en er de ruimte is om zich te uiten over wat hem of haar ook dwarszit na het contact met de narcistische ouder, zonder deze af te vallen. Ga niet veroordelend over je narcistische ex praten, want dit zorgt er alleen maar voor dat je kinderen nog meer in zichzelf gekeerd raken en proberen er alleen uit te komen, met als gevolg dat ze nog meer in een isolement en van zichzelf verwijderd raken. Met alle consequenties van dien.
Wees er dus voor ze. Geef ook aan als ze gefrustreerd zijn dat deze frustraties er kunnen en mogen zijn, mits er te allen tijde respect is voor de ander. In dit geval voor jou als ouder die ze opvangt.
Daarnaast is het ook heel belangrijk om al spelenderwijs met je kinderen om te gaan. Vaak juist door het doen van actieve spelletjes worden kinderen geactiveerd in hun communicatie en zit er minder lading op om te praten over een moeilijk onderwerp. Daarnaast worden de heftige problemen door het spelen, even naar de achtergrond geplaatst en kunnen ze het even vergeten en dus beter ontspannen.
En bovenal, als je kind wil praten, laat deze praten over de ingrijpende gebeurtenissen en situaties, maar forceer dit niet. Een kind wil zich niet bezighouden met volwassen zaken, dus laat je kind vooral kind zijn waar mogelijk!
http://www.narcismevrij.nl/
Charlotte van der Hoeven, Coaching-Training-
Charlotte-van-der-Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners w.b. narcistisch-misbruik en narcistische-mishandeling en narcisme, blog-narcistisch-misbruik, blog-narcisme, blog-narcistische-mishandeling, coach-narcistisch