Omgaan met Narcisten/ tips

Hoe om te gaan met een narcist

 

#kindermishandeling van Über NPS, Gaslighting & Kindesmissbrauch

 

Je vraagt ​​je misschien af ​​of je partner, collega of familielid een narcist is. Hoewel veel mensen hebben wat artsen narcistische eigenschappen noemen, zoals eigendunk en rechten (denken dat men hen  iets verschuldigd zou zijn), kunnen mensen met de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis een grotere uitdaging zijn.

“Leven met een narcist vereist een andere of meer geavanceerde emotionele vaardigheden”, zegt Kimberly Perlin, een erkende klinische maatschappelijk werker Towson, MD. Ze is gespecialiseerd in het helpen van vrouwen in relaties met narcisten en behandelt ook narcisten.Het hebben van een narcist in je leven kan frustrerend en emotioneel uitdagend zijn. Uw relatie kan om hen draaien. U kunt zich veroordeeld en uitgeput voelen door hun eisen.

Toen ze kind was, realiseerde Carla Marie Manly, PhD, een klinisch psycholoog in Santa Rosa, CA, zich niet dat haar oudere broer of zus een narcist waren. “Opgroeien met deze zeer controlerende personen was een enorme uitdaging”, zegt ze. “Het was pas in mijn volwassen jaren dat ik me realiseerde dat deze broer of zus een diep getroebleerde narcist was.”

Hoe herken je een narcist

Narcisten hebben een sterk gevoel van grootsheid. Dat betekent dat ze denken dat ze belangrijker zijn dan anderen en ze zijn vaak op zoek zijn naar bewondering.

Een van de klanten van Perlin is een perfect voorbeeld.

“Een cliënt met wie ik jarenlang heb gewerkt, beëindigde de therapie met mij toen hij mijn nieuwe website zag en hij beledigd was, dat de website niet over hem sprak”, zegt ze.

Narcisten hebben vaak:

 • Een sterk gevoel van grootsheid (ze hebben een hoog niveau van zelfrespect, eigendunk, zelfvertrouwen en voelen zich vaak superieur aan anderen)
 • Zijn vaak erg arrogant
 • Profiteren vaak van anderen om te krijgen wat ze willen
 • Geloven dat ze uniek of speciaal zijn
 • Overdrijven vaak prestaties en talenten
 • Hebben vaak constante bewondering nodig
 • Ben jaloers op anderen
 • Geloven dat anderen jaloers op hen zijn (Vaak is dat hun eigen projectie op anderen en zijn ze zelf jaloers op die persoon)
 • Gebrek aan empathie
 • Zijn geobsedeerd door fantasieën over genialiteit, macht of succes
 • Heb een gevoel van recht hebben op allerlei

Narcisten en relaties

Manly heeft veel geleerd over narcisten van haar oudere broer of zus en haar ervaringen met het werken met hen. “Ik heb geleerd dat narcisten de focus van hun eigen leven zijn. Ze geloven vaak dat ze perfect zijn en geven anderen de schuld van problemen die zich voordoen op het werk, thuis of in sociale situaties.” ze zegt.

Narcisten kunnen doen wat nodig is om te krijgen wat ze willen. Ze voelen over het algemeen geen mededogen en kunnen geen intieme verbinding maken met anderen, zelfs niet met de mensen die het dichtst bij hen staan.Op het werk kan een narcist bewondering zoeken, zelfs als het anderen pijn doet. Ze kunnen de eer opeisen voor andermans werk, collega’s ondermijnen of hun gedrag veranderen om goedkeuring te krijgen van mensen op een hoger niveau. Ze lijken misschien vriendelijk en hardwerkend, maar er komt vaak meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt .Thuis kan een narcist het hele gezin beïnvloeden. Als je een intieme relatie hebt met een narcist, kan hij erg kritisch, afstandelijk en minachtend zijn. Je zou je onzichtbaar, niet gerespecteerd en eenzaam kunnen voelen. Als je een kind bent van een narcist, ben je misschien verwaarloosd of misbruikt.

Soms is het het beste om de banden met een narcist te verbreken, vooral als ze beledigend zijn.

“Voor mijn eigen geestelijke gezondheid heb ik ervoor gekozen om niet meer te investeren in een persoonlijke relatie met mijn broer of zus”, zegt Manly. Ze accepteert dat haar broer of zus hun gedrag niet als een probleem ziet en aangezien haar broer of zus geen behoefte heeft aan zelfgroei, zal een langdurige relatie alleen maar tot meer frustratie leiden.

Als je een relatie hebt met een narcist, verwacht dan dat het een uitdaging is. “Doe je gordel vast, het wordt een zeer hobbelige rit”, zegt Forrest Talley, PhD, een klinisch psycholoog in Folsom, CA. “Het wordt een buitengewoon belastende relatie.”

Wat te doen met een narcist?

Neem deze stappen om met een narcist om te gaan:

Leer jezelf alles over narcisme . Lees meer over de stoornis. Het kan je helpen de sterke en zwakke punten van de narcist te begrijpen en te leren hoe je er beter mee kunt omgaan. Als u weet wie ze zijn, kunt u de situatie ook accepteren voor wat ze is en realistische verwachtingen hebben.

Creëer grenzen. Wees duidelijk over je grenzen. Het kan de narcist van streek maken of teleurstellen, maar dat is oké. Onthoud dat het niet jouw taak is om de emoties van die persoon te beheersen, zegt Perlin.

Kom voor jezelf op. Als je iets nodig hebt, wees dan duidelijk en beknopt. ‘Zorg ervoor dat ze je verzoek begrijpen,’ zegt Perlin.

Let op je formulering . Narcisten kunnen niet goed tegen  kritiek, zegt Manly. Probeer opmerkingen te maken op een zorgvuldige, positieve manier.Blijf kalm. Probeer niet te reageren als ze een gevecht proberen uit te lokken of je proberen op te lichten door leugens te vertellen (waardoor je aan je eigen realiteit gaat twijfelen). Als ze uithalen, beschouw ze dan als een 3-jarige die zich afgewezen voelt omdat hun ouder hun bedtijd bepaalt , zegt Talley.
Creëer een ondersteuningssysteem. Leven met een narcist kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, verwarring en twijfel aan jezelf. “Zorg ervoor dat je een kerngroep van mensen in je leven hebt die je kunnen ondersteunen”.Schakel een adviseur in. Therapie zal het narcisme van je partner niet genezen, maar het kan je helpen om bepaalde dingen op te lossen. Een counselor kan je manieren laten zien om problemen met de narcist op te lossen.

Wat niet te doen met een narcist

Bepaalde dingen kunnen problemen met een narcist veroorzaken, dus het is het beste om ze te vermijden.

Ga niet in discussie of confronteer zeniet. Manly vindt dat het het beste is om een ​​narcist niet rechtstreeks te confronteren. Hoe moeilijk het ook is om constant op je tenen om hen heen te lopen, het kan beter zijn om hun behoefte om zich de baas te voelen, te beheersen.

Probeer ze niet te regisseren. Narcisten hebben graag controle en zijn vaak bang deze te verliezen. “Inspanningen om een ​​narcist te leiden of te instrueren zullen vaak mislukken”, zegt Manly.

Verwacht niet dat ze jouw standpunt zien. Narcisten geven niet graag toe wanneer ze ongelijk hebben of dat ze niet geliefd zijn, dus proberen ze dingen op jouw manier te laten zien, kan averechts werken.

Verwacht geen diepgaande, zinvolle communicatie. “Narcisten hebben heel weinig empathie, dus eerlijke, oprechte communicatie komt vaak niet door en kan zelfs een woede-uitbarsting of sluitingsreactie veroorzaken”, zegt Manly.Ga niet praten over problemen uit het verleden. Probeer ze geen lange gedragslijn te laten zien die al jaren teruggaat – of hoe ze net als hun vader zijn, bijvoorbeeld, zegt Perlin. Blijf in plaats daarvan in het heden wanneer je verzoeken of gekwetste gevoelens uit.Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis veranderen meestal niet, dus houd daar rekening mee. Zelfs als je leert om je relatie beter te managen, zal het waarschijnlijk nooit een gezonde relatie worden.

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace