Verhalen

‘Ik moest boeten, want ik had het uitgemaakt’

Carolien: ‘Ik moest boeten, want ik had het uitgemaakt’

bbcba83da765bc3855f852a1671602dc

De 28-jarige verpleegster Linda van der Giesen werd afgelopen maandag doodgeschoten door haar ex. De ex waar ze, nadat ze het uitmaakte, al tijden doodsbang voor was. Hij bedreigde haar, stuurde dreigsmsjes. Carolien (43) maakte iets soortgelijks mee met haar ex Ronald*. Zeven jaar lang woonden ze samen. Hij kon het niet verkroppen dat ze het uitmaakte en bleef haar jarenlang achtervolgen. Sindsdien kijkt ze elke dag over haar schouder als ze naar buiten gaat.

Het laatste sms’je dat ik van hem kreeg, stuurde hij me een maand geleden. Ronald heeft weer een gezin gesticht. ‘Hé Karel,’sms’te hij, alsof het zogenaamd niet voor mij was bedoeld, ‘hierbij een foto van de kleine.’ Dankzij zijn nieuwe vriendin is het wel een stuk rustiger geworden. Hij stuurt me incidenteel nog een sms’je, maar het is niet te vergelijken met de afgelopen vijf jaar, waarin hij mijn leven totaal beheerste.

Er waren dagen bij dat hij me nonstop lastigviel met berichtjes.Om de minuut hoorde ik mijn telefoon gaan. En als het stil bleef, vond ik dat gek genoeg nóg erger. Dan dacht ik:waar zou hij mee bezig zijn? Een soortstilte voor de storm. Ik had een geheim nummer kunnen nemen, maar voor het aantonen van stalking moet je een dossier aanleggen. Ik was dus gedwongen al die sms’jes te lezen en uit te printen.

‘Ik zag je door de stad lopen…’

Het dossier is inmiddels twee vuisten dik. ‘Ik zag je door de stad lopen,’ sms’te hij op een dag toen ik met een vriendin in de stad was.‘Je zag erslecht uit.Het is duidelijk te zien dat je aids hebt.’ Een andere keer bracht ik mijn vader naar Schiphol. Kreeg ik een berichtje: ‘Die ouwe is zeker dood, dat je in zijn auto rijdt…’

Het gekke is dat ik hém nooit zag, maar hij mij kennelijk wel. Thuis had ik altijd de gordijnen dicht en toch sms’te hij op een avond: ‘Ik zie dat je thuis bent.’ Wat bleek? Hij stond voor mijn deur en zag aan de bovenkant van de gordijnen toch nog een driehoekje licht. Bang ben ik nooit geweest, ook niet toen we nog samen waren. We leefden zeven jaar samen. Ook zijn dochter woonde bij ons.

Zijn dochter maakte alles mee

Op een avond stond ze ineens voor onze deur; ze was door haar moeder het huis uit gezet omdat ze een grote mond had. Ze was toen twaalf jaar. Zo’n meisje zet je niet op straat, dus is ze bij ons gaan wonen. Met alle gevolgen van dien, want ze heeft alles van dichtbij meegemaakt: de ruzies, het huiselijk geweld. Ronald is een grote man, een soort teddybeer om te zien, maar hij kon om de kleinste dingen ontploffen.

Eén keer heeft hij een broodje filet americain in mijn haar gesmeerd. Hij wilde het niet opeten, omdat ik het aanrecht vlak daarvoor had schoongemaakt. ‘Er kan schoonmaakmiddel aan het broodje zitten,’ zei hij. Ik zei lachend: ‘Stel je niet aan, eet het gewoon op!’ Dat kon hij niet hebben en smeerde de filet in mijn haar. Een andere keer was hij zo boos om een kleinigheid, dat hij leek uit te halen. Vlak voor mijn gezicht stopte hij plotseling en zoende me in plaats van een klap te geven. Ik verzeker je: ik had liever die klap gehad.

Jaloers

Vaak zat er jaloezie achter. Hij was er heilig van overtuigd dat ik vreemdging, misschien ook omdat ik 45 kilo was afgevallen en dus aantrekkelijker werd voor andere mannen. Hij controleerde me. Ging de kilometerstand van mijn auto na en hij bleek zelfs een camera in de slaapkamerte hebben geïnstalleerd om te checken of er overdag mannen op bezoek kwamen. Daar kwam ik dus achteraf achter. Waarom ik bij hem bleef? Na de ruzies was het altijd weer koek en ei. Hij had zijn dag niet, zei hij dan, en het speet hem verschrikkelijk.

Dat zijn dochter bij ons woonde, maakte het extra lastig. Ik wilde sterk blijven voor haar. Mijn ouders heb ik niets verteld. Mijn vader was in die periode ongeneeslijk ziek, dus ik wilde ze niet belasten met mijn problemen. Op een bepaald moment is het toch uit de hand gelopen. Ik zat aan de telefoon. Hij liep achter me langs en sloeg me, omdat hij jaloers was of zoiets. Ik dacht: nu is het genoeg! Ik ben opgestaan en heb hem teruggeslagen. Toen heeft hij me gepakt, op de grond gegooid en bij de keel gegrepen. Zijn dochter kwam de kamer binnen en zag haar vader bovenop mij zitten. ‘Doe normaal pap, doe normaal!’ riep ze.

Toen is hij gestopt. Samen met zijn dochter ben ik weggegaan. We zijn gewoon wat gaan rijden. Na een tijdje gingen we toch weer terug naar huis. Ik heb met haar gepraat en uitgelegd dat ik wilde stoppen met de relatie. Toen ik haar vroeg wat zij wilde, zei ze dat ze graag bij mij wilde blijven.

Wraakacties

Daarna is het stalken begonnen. De dag nadat hij me naar de keel had gegrepen, sms’te hij:‘Ooit heb ik de belofte gedaan, jouw soulmate te zijn.’ Daar reageerde ik niet op. De sms’jes bleven komen, maar veranderden geleidelijk van toon, van begrip naar zelfmedelijden en van zelfmedelijden naar frustratie. Hij sms’te bijvoorbeeld: ‘Ik kan het nog steeds niet bevatten dat ik jullie zoveel pijn en verdriet heb gedaan.’ Een minuut later: ‘Ik heb nooit beseft dat ik jullie zo erg zou missen.’ Dan: ‘Zou je me a.u.b. kunnen vertellen hoe nu verder?’ Uiteindelijk: ‘Waarom ben ik gewoon lucht voor jou?’

Om de relatie te redden had hij zich vrijwillig laten opnemen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Een maand later was hij ontslagen en vroeg hij me op oudejaarsavond per sms ten huwelijk. Voor mij was het over. Definitief. Dat kon hij niet verkroppen. Al had hij fouten gemaakt, ik moest boeten, want ík had het uitgemaakt. Toen begonnen de wraakacties.

“Ik moest boeten, want ík had het uitgemaakt. Toen begonnen de wraakacties.”
– Carolien

Zo kreeg ik bijvoorbeeld een brief van een videotheek. Ik had de dvd’s nog niet teruggebracht die ik zogenaamd had geleend, en was het bedrijf ook nog eens 173 euro verschuldigd. Ronald had dus op mijn naam dvd’s gehuurd. Daar moest ik weer achteraan. Als je wordt gestalkt, ben je constant bezig om de acties van je stalker ongedaan te maken.

Naaktfoto’s

De buurvrouw kwam op een dag naar me toe. Er hingen allemaal naaktfoto’s aan haar brievenbus.Van mij,dacht ze.Dezelfde naaktfoto’s stuurde hij naar mijn ouders,met een brief erbij. Wisten ze wel dat hun dochter een nieuwe vriend had en dat die jongen niet fris was,maarin de drugswereld zat? Hij dreigde zelfs de naaktfoto’s, die zogenaamd van mij waren, naar mijn opdrachtgevers te sturen.

Ik run samen met een vriendin een eigen zaak, en dat zou natuurlijk desastreus zijn. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan, maar wat hij wel deed, was onder mijn naam een profiel aanmaken op sekssites. Hij gaf zelfs aan wildvreemde mannen het kenteken van mijn auto door. Op een gegeven moment werd ik door zo’n man opgebeld. Hij wilde met me afspreken op een parkeerterrein. Ook heb ik een keer een briefje op mijn voorruit gehad van iemand die ik helemaal niet kende. Dat zijn enge dingen, want mijn ex kende ik, maar deze creeps niet. Daar heb ik dan ook aangifte van gedaan,maar de politie kon er niets mee.

Machteloos

Die onmacht is de grote energievreter. Niemand kan je helpen,terwijl de stalker overal tussendoor fietst. Het kan toch niet zo zijn dat iemand zo veel invloed heeft op jouw leven? Stalkers zijn over het algemeen heel slim en geraffineerd. Ronald ook. Hij liep altijd op het randje en deed het net niet verkeerd. Hij stond voor mijn huis,maar dat mag. Dat is de openbare weg, krijg je dan te horen.

Ooit sms’te hij:‘Ik sta bij je paarden. Ze zien er goed uit. ’Ik was doodsbang dat hij ze iets zou aandoen. Maar de politie kon niets doen. Hij mag toch naarje paarden kijken en zeggen dat ze er goed uitzien? Wat is daar bedreigend aan? Pas als hij een mes trekt, heb je recht van spreken. Ik heb in totaal vijf keer aangifte gedaan, maar slechts één keer werd er iets mee gedaan.

Voor de keer dat hij mijn keel had dichtgeknepen kreeg hij een taakstraf: een paar uur salades maken in een supermarkt. Dat hij ondertussen mijn leven verziekte, was mijn probleem. Ik draaide ook financieel overal voor op. We hadden samen een huis gekocht, maar hij betaalde geen cent hypotheek. Ook weigerde hij het huiste verkopen.Wel zette hij de keuken op Marktplaats: af te halen tegen elk aannemelijk bod!

Achterom kijken

Het heeft zo’n impact op je leven alsje wordt gestalkt. Nog steeds kijk ik altijd achterom alsik naar buiten ga. Gelukkig heb ik veelsteun gehad van mijn vriendin en zakenpartner. Ook mijn moeder heeft me erdoorheen gesleept, maar het duurde nog heel lang voordat ik weer durfde uit te gaan.

Sinds kort heb ik een nieuwe vriend en eindelijk heb ik de knop omgezet.Ronald bepaalt mijn leven niet meer. Zo’n sms’je met een foto van zijn kind? Ik haal mijn schouders erover op. Waarom ik mijn verhaal wil doen? Om anderen te helpen. Je krijgt geen hulp. Van niemand. Gehoord worden, ik merk dat mensen dat heel fijn vinden. Je staat er namelijk zo alleen voor. Ondanks al je vrienden.

Vaak zeiden mijn vrienden tegen me dat ze hem weleens een lesje zouden leren, maar dat helpt allemaal niet. Het stalken wordt er alleen maar erger door. Negeren is het beste wat je kunt doen. Hoe moeilijk ook, zeker als er kinderen in het spel zijn, reageer nergens op! Hoe meer aandacht je je stalker geeft, des te langer het duurt. Jij bent zijn grootste hobby. Het houdt nooit op. Totdat hij een nieuwe hobby vindt.”

* De namen Ronald en Carolien zijn uit veiligheidsoverwegingen gefingeerd.

Bron

door Redactie VROUW/Nicollien van der Spek

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace