Verhalen

‘Ik wil gerechtigheid voor mijn kinderen’

Moeder (42) familiedrama Etten-Leur klaagt politie aan: ‘Ik wil gerechtigheid voor mijn kinderen’

ETTEN-LEUR – Al moet ze voor de rest van haar leven voor de rechter staan, ze moet en zal gerechtigheid krijgen voor haar vermoorde kinderen. De 42-jarige Nesrin sleept de politie en de gemeente voor de rechter, omdat zij vindt dat zij indirect verantwoordelijk zijn voor het familiedrama aan de Landmanweg in Etten-Leur vorig jaar. De politie ontkent met klem en vindt dat er alles aan gedaan is om het gezin te helpen. Vader Nekati Çelik schoot in maart 2015 zijn dochter (9) en stiefzoon (20) dood en pleegde daarna zelfmoord.

De vrouw van Turkse komaf en haar kinderen hebben jaren voorafgaand aan het drama verschillende keren meldingen en pogingen tot aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling tegen moordenaar Nekati Çelik. “Daar is niets mee gedaan, met als vreselijk gevolg dat ik mijn onschuldige kinderen heb moeten begraven”, zegt Nesrin hevig geëmotioneerd.

‘We hebben er alles aan gedaan’
Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk ontkent stellig dat er niets met de meldingen is gedaan. “We hebben er alles aan gedaan om mevrouw gerust te stellen. Ze heeft meerdere keren aangegeven dat ze tevreden was over de manier waarop haar meldingen zijn afgehandeld.”

ZIE OOK: Huis waar familiedrama plaatsvond gesloten vanwege vondst wietkwekerijen

Lastig huwelijk
De ellende rond het gezin begon eind 2010. Nesrin stapte naar de politie, omdat haar echtgenoot haar ernstig mishandelde. Haar kinderen leden er ook onder: dochtertje Melda kreeg het stempel ‘probleemkind’ en tiener Jerfi belandde op het criminele pad.

Volgens de politie deed Nesrin geen aangifte, maar liet ze weten dat de verhoudingen tussen haar en haar man weer ‘zeer goed zijn’.

Huis beveiligd
Twee jaar later gaat het opnieuw mis, maar volgens Nesrin krijgt ze ondanks aandringen, geen hulp. De politie ontkent dit en zegt dat het huis in Etten-Leur strenger in de gaten wordt gehouden zodat er bij problemen tot actie kan worden overgegaan.

Nesrin dient eind 2013 een officiële klacht in bij de politie over het gewelddadige gedrag van haar man en de vele doodsbedreigingen. De rechter beslist vervolgens dat Nekati Çelik het huis aan de Landmanweg moet verlaten.

ZIE OOK: Stille tocht voor slachtoffers familiedrama Jerfi en Melda in Etten-Leur

Risico van de dood
In de klachtbrief van Nesrin, die in handen is van Omroep Brabant, voorspelt ze de dood van haar kinderen. “Wij willen graag blijven leven. Maar het lijkt alsof wij eerst het risico van de dood moeten ervaren.” Volgens de politie gaf Nesrin aan tevreden te zijn met de manier waarop haar klacht is afgehandeld.

In 2014 stort Çelik zich vanwege geldproblemen in het drugscircuit en begint een wietkwekerij in het huis in Etten-Leur. Zoon Jerfi moet ‘als een soort slaaf’ de kwekerij runnen en moet van zijn stiefvader verplicht op het adres ingeschreven staan. Op die manier kan de schuld bij een eventuele ontdekking van de kwekerij bij hem komen te liggen.

‘Ik vermoord je kinderen’
Nesrin duikt uit vrees voor haar leven onder in Dordrecht. Een dag later leest ze op Omroep Brabant dat er drie doden zijn gevonden in een huis in Etten-Leur. Op dat moment ziet ze een verontrustend sms’je van haar ex-man. “Denk je nou echt dat ik mijn dochter aan die dronkaard (Nesrins vriend, red.) toevertrouw? Ik had jou willen vermoorden, maar om jou meer pijn te doen, vermoord ik je kinderen.” Volgens de politie is niet gebleken dat in de maanden voorafgaand aan het drama sprake was van een concrete dreiging.

In eerste instantie wilde de 42-jarige moeder na de moorden niets zeggen. Ze wilde haar leven weer oppakken en het verlies van haar twee onschuldige kinderen in alle rust verwerken. Maar nu haar huis in Etten-Leur op last van de burgemeester is gesloten na de vondst van twee hennepkwekerijen, is ze vastberaden haar naam te zuiveren en gerechtigheid te krijgen voor haar kinderen.

ZIE OOK: ‘Hier zijn geen woorden voor’, school Zevenbergen brandt kaarsjes voor slachtoffer drama Etten-Leur

Waarschuwingsbrief
De wietkwekerij werd enkele dagen na het familiedrama in het huis gevonden. Ongeveer twee maanden na de moord ontvangt Nesrin een waarschuwingsbrief van de burgemeester. “Het is absurd dat de burgemeester de moeder eerst een condoleancebrief stuurt en daarna een waarschuwingsbrief vanwege een wietzolder”, aldus de advocaat van Nesrin Peter Schouten. Eind 2015 werd het huis gesloten na de vondst van een tweede wietkwekerij.

De gemeente Etten-Leur kan niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen omdat het kort geding tegen de sluiting van het huis nog loopt. Er wordt ook een bodemprocedure aangespannen om de schade van het sluiten van Nesrins huis te verhalen op de gemeente.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nx1JFD9lsvQ?rel=0&showinfo=0]
print corrigeer
Publicatie: vrijdag 19 februari 2016 – 14:19
Gewijzigd: vrijdag 19 februari 2016 – 18:30
Auteur: Sebastiaan Quekel
Bron

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace