Geen categorie

‘Kinderen keken toe hoe hun moeder werd vermoord’

‘Kinderen keken toe hoe hun moeder werd vermoord’

Door: Marco Willemse
5-11-15 – 19:20

Dader richtte bloedbad aan in woning Hoevelaken

De woning waar het drama zich afspeelde ligt pal tegenover de school van de kinderen © AD.

De in Rusland geboren Victoria Retsjkina is mogelijk vermoord onder de ogen van haar vijf kinderen. De drie meisjes en twee jongens, allen in de basisschoolleeftijd, staan woensdagmiddag plotseling op de stoep bij de buren in Hoevelaken. Als buurman Jan van Uffelen open doet, stamelen de oudste twee dat hun moeder dood is. Zijn vrouw ontfermt zich over de kinderen. Van Uffelen besluit het huis van de familie binnen te gaan. ,,Ik was er maar kort, omdat ik zag dat ik niks meer uit kon richten. De buurvrouw lag dood in huis. Ik ben meteen terug gegaan naar mijn huis. Een andere buurman had op dat moment al gebeld met 112.”

De kinderen waren niet in staat om te praten. Ze hebben bij ons gezeten totdat de politie het overnam

Jan van Uffelen

De recherche deed gisteravond uitvoering onderzoek in de woning aan de Frans Tromplaan © AS Media.

Van Uffelen en zijn vrouw weten niet wat zich heeft afgespeeld in de woning. ,,Totdat de kinderen aanbelden, hadden we geen idee. Ik heb ook niemand gezien toen ik het huis binnen ging. De kinderen waren niet in staat om te praten. Ze hebben bij ons gezeten totdat de politie het overnam.”

Het verhaal dat de ochtend na de moord rondgaat in de buurt is dat de dader een bloedbad aanrichtte in de woning. Bewoners zeggen dat de vrouw de keel is doorgesneden. Een vrouw die  in haar ochtendjas de deur open doet, slaat uit vertwijfeling de handen voor haar mond. ,,Waarom moest dit gebeuren? En waarom op z’n vreselijke manier en in het bijzijn van de kinderen? Die moeten verder zonder hun moeder en met een levensgroot trauma. Voor een normaal mens is dit niet te begrijpen.”

Haar kinderen waren ook van die plaatjes. Lief en beleefd ook. Dat zij dit moeten meemaken, is te gruwelijk voor woorden

Buurtbewoner

Beeldschoon
De straat is volgens buurman Van Uffelen diepbedroefd over de dood van Victoria. De alleenstaande moeder was een aardige vrouw die het beste voor had met haar kinderen, zeggen buurtbewoners. ,,Ze was beeldschoon, een beetje teruggetrokken maar altijd vriendelijk”, vertelt een vrouw, die vier deuren verderop woont. ,,Haar kinderen waren ook van die plaatjes. Lief en beleefd ook. Dat zij dit moeten meemaken, is te gruwelijk voor woorden.”

De school van de kinderen – bijzondere basisschool  op neutrale grondslag ’t Blokhuus – staat recht tegenover het rijtje huizen waar het gezinsdrama zich afspeelde. Moeders met betraande gezichten zoeken donderdagochtend steun bij elkaar op het schoolplein. Iedereen kende wel één van de kinderen. Velen kenden ook Victoria. Directeur Jos Berens heeft de ouders in alle vroegte bijgepraat, vertelt hij met een brok in de keel. ,,Het is vréselijk. Ik heb er bijna geen woorden voor. Ouders leven mee, maar er is ook ongerustheid over de veiligheid van hun eigen kinderen. Dat soort emoties komen los. We kunnen terugvallen op een deskundige van de GGD. Verder blijven we de ouders zo goed mogelijk informeren. Niemand is nu gebaat bij onduidelijkheid en halve waarheden”, aldus de directeur.

Tripoli

De relatie tussen Victoria en Fathi A. (inmiddels haar ex-man) komt in het voorjaar van 2013 onder druk als de oudste twee kinderen na een vakantie in Libië door toedoen van hun vader niet mee terug kunnen reizen naar Nederland. De tweeling van tien wordt ondergebracht bij familie van A. in een dorp op anderhalf uur rijden van de hoofdstad Tripoli. A. pendelt de maanden erna op en neer tussen Hoevelaken en zijn geboortegrond, de smeekbedes van zijn vriendin negerend.

Strafrechtadvocaat Brian de Pree uit Amersfoort trekt zich het lot van de vrouw aan en begint belangeloos een zaak tegen A., die het ontvoeren van zijn kinderen wordt verweten. In juli 2014 wordt hij gearresteerd bij station Hoevelaken. Dankzij bemiddeling van De Pree belt A. zijn broer met het verzoek om samen met de meisjes naar Nederland te vliegen. Op 1 augustus 2014 is de tweeling weer thuis. In afwachting van zijn berechting wordt A. tijdelijk op vrije voeten gesteld.

Bezoekrecht
Opnieuw werpt De Pree zich op om te bemiddelen, nu in het bezoekrecht van de vader, dat volgens hem ruimhartig wordt toegestaan. De advocaat is zwaar aangeslagen over het nieuws van Victoria’s dood. ,,Ze heeft hem alle ruimte gegeven om de kinderen te bezoeken, terwijl er zich toch het nodige had voorgedaan. Het is verschrikkelijk triest dat dit zo moest eindigen”, aldus De Pree.

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace