NarcistOver narcisten

Narcistisch slachtoffersyndroom

tumblr_n6ieydIuJE1slfhz7o1_500

LIJD JIJ AAN NARCISTISCH SLACHTOFFER SYNDROOM?

SYMPTOMEN NARCISTISCH SLACHTOFFER SYNDROOM
Voel jij je soms slapeloos, heb je gewichtsverlies, depressie, angst, voel jij je leeg? Voel je jezelf verdoemd of zou je wel zelfmoord willen plegen? Voel je je rusteloos, zenuwachtig, maak je je constant zorgen? Voel je woede, heb je uitbarstingen van verdriet of geweld?

Herken je jezelf in de symptomen die hierboven beschreven staan? Hoewel er vele situaties kunnen zijn die dergelijke symptomen veroorzaken, kan het zijn dat jij slachtoffer bent geworden van een narcist. In dat geval is het belangrijk dat je hulp krijgt!

VORMEN VAN NARCISME
Narcisme is een normaal verschijnsel in de wereld. Iedereen heeft wel iets van narcisme in zich. Eigenlijk zouden we narcisme kunnen verdelen in een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 gezond narcisme is die ieder mens bezit. 10 Is pathologisch narcisme oftewel narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Gezond narcisme hebben we allemaal. Het helpt je om zelfverzekerd te zijn en helpt ons om onszelf weer bij elkaar te rapen als we een tegenslag hebben gehad. Het helpt ons om vooruit te kijken en te streven naar nieuwe doelen en ontwikkeling.

Pathologisch narcisme of narcistische persoonlijkheidsstoornis daarentegen is de meest ziekelijk vorm van narcisme. Mensen die hieraan lijden hebben een ernstige aandoening. Ze zijn helemaal vol van zichzelf en zullen iedereen in hun omgeving gebruiken en misbruiken om er zelf beter van te worden. Ze zien zichzelf als een God of Godin, beter dan iedereen. Regels gelden voor hen niet en vaak leven ze in een fantasiewereld.

Mensen die om gaan met deze personen worden vaak gekwetst en teleurgesteld, keer op keer. Narcisten kunnen veel schade aanrichten aan hun omgeving, en daar voor hoeven ze niet eens een 10 te zijn op de schaal.

SLACHTOFFER
Veel mensen die slachtoffer zijn van een narcist, vragen zich vaak af hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen. In het begin van de relatie met de narcist leek alles perfect. Deze persoon was zo charmant, liefdevol en was de perfecte match. Totdat de ware narcist boven kwam drijven.

Deze overgang van Dr. Jekyll naar Mr. Hyde kan razendsnel gaan of juist tergend langzaam. Hoe dan ook, er is vaak enorme verwarring bij het slachtoffer. Wat leek op een zeer gelukkig relatie, veranderd vaak in een nachtmerrie. Probleem is vaak dat de narcist pas boven komt drijven als het slachtoffer qua gevoelens zichzelf helemaal overgegeven heeft. Op deze manier zet de narcist zijn klauwen in het slachtoffer en uit ervaring weet ik dat de narcist niet snel meer los zal laten.

WAT IS NARCISTISCH SLACHTOFFER SYNDROOM?
Het maakt niet uit wat voor type narcist hij of zij is, het eindresultaat is vaak hetzelfde. Langzaam wordt het leven en het zelfvertrouwen van het slachtoffer afgebroken totdat er niks meer over is. Vaak zal de narcist dan uiteindelijk de relatie verbreken en gaat deze op zoek naar een nieuwe prooi die nog vol met leven zit. Het slachtoffer blijft uiteindelijk achter als een hoopje ellende, zich afvragend wat hij of zij heeft gedaan om de ooit zo perfecte relatie kapot te maken. Mensen die bijvoorbeeld met een narcist getrouwd zijn of een narcist als ouder hebben, zien het totaal verbreken van de relatie vaak niet als een reëele optie. Ze houden van de narcist en willen deze niet kwijt uit hun leven.

Een slachtoffer lijdt aan Narcistisch Slachtoffer Sydroom wanneer de acceptatie richting de narcist zo groot is, dat het slachtoffer eigenlijk niet meer ziet dat de narcist slecht is. Het slachtoffer zal de schuld bij zichzelf zoeken en alles doen om de narcist te behagen. Het psychische spel wat door de narcist gespeeld is heeft het slachtoffer dusdanig mentaal gebroken, dat het slachtoffer de narcist in bescherming neemt. Voorbeeld hiervan is dat een slachtoffer in een relatie zo erg mentaal mishandeld is, daarna gedumpt is door de narcist, zich realiseert dat de relatie slecht was en de narcist misbruik heeft van het slachtoffer, maar het slachtoffer toch terugverlangt naar de relatie met de narcist. Dit heeft niks met missen te maken, het is gewoon de afhankelijkheid van het slachtoffer richting de narcist.

Een slachtoffer kan zo in de ban zijn van een narcist dat hij of zij dus lijdt aan het Narcistisch Slachtoffer Syndroom, dat bovenstaande symptomen ernstige vormen aan nemen. Tijd om deze slachtoffers te helpen en uit hun situatie te halen.

HULP BIEDEN AAN IEMAND MET NARCISTISCH SLACHTOFFER SYNDROOM
Hoe kun je iemand die hieraan lijdt helpen? Belangrijk is om te achterhalen wat er gaande is in de situatie van die persoon. Is hij of zij nog samen met de narcist of is men op weg de relatie met een narcist te verbreken? De symptomen die deze slachtoffers kunnen hebben, worden vaak door henzelf niet als dusdanig begrepen of herkend. Kennis is dus macht en het praten met deze slachtoffers over hun situatie kan hen laten inzien dat de situatie waarin zij zich (hebben) begeven, niet gezond is.

Het is belangrijk dat zij stoppen om slachtoffer te zijn. Ze moeten de schuld niet meer bij zichzelf leggen. Ze moeten kennis en inzicht krijgen in pathologisch narcisme, oftewel narcistische persoonlijkheidsstoornis. Help ze om professionele hulp te zoeken zodat ze weer kunnen werken aan zichzelf en hun zelfvertrouwen.

ZE ZIJN NIET ZIEK!
Help deze mensen om ze te laten inzien dat ze gebruikt zijn. Geef ze vooral hoop en maak ze duidelijk dat ze gebruikt en misbruikt zijn. Slachtoffers die nog in de relatie met de narcist zitten, moeten overtuigd worden om wellicht juridische stappen te ondernemen door bijvoorbeeld de politie in te schakelen.

Belangrijk is om deze mensen te laten inzien dat niet zij de zieke zijn in deze relatie, maar dat het echt aan de narcist ligt.

http://www.narcistischepersoonlijkheidsstoornis.nl/lijd-jij-aan-narcistisch-slachtoffer-syndroom/

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace