Over narcisten

Omgaan met een narcist doe je zo…of niet?

Omgaan met een narcist doe je zo…of niet?
Narcisme

296f969

 

Elk mens heeft wel narcistische trekjes.

Maar dat komt niet in de buurt van wat een narcist voor een persoonlijkheid heeft. Dat is echt iets heel anders.

Een narcist veroorzaakt veel ellende en verdriet in zijn omgeving.

Zijn naaste omgeving, de mensen die hij het beste kent, niet de oppervlakkige kennissen of de nieuwe geliefden van de narcist.

Voor hen duurt het soms nog jaren voor ze er achter komen met wie zij eigenlijk te maken hebben. De schok is er dan niet minder om.

Je had contact met iemand, die niet diegene was, waarvoor hij zich voordeed. Het is niet die lieve charmante knappe man, met zijn verblindende glimlach en zelfs zg onderdanige houding.

Want dat is allesbehalve zoals hij echt in elkaar zit.

 

Gefeliciteerd je had contact met een goed toneelspeler.

 

Had je vast niet gedacht hé? Al die verloren maanden of jaren met die persoon.

Nee, ze weten dit ook uitstekend te verbergen voor anderen.

 

Het is iemand die alleen maar denkt aan zichzelf!

Niet aan jou, niet aan je(jullie) kind(eren), maar enkel zichzelf!

Toch twijfel je soms nog aan je eigen oordeel, daar zijn ze heel goed in, jou intens onzeker maken van jezelf.

 

Ze vinden zichzelf vaak geweldig, anderen zijn vaak jaloers op hen denken zij, vaak is dit pure projectie, en zijn zij zelf diegene die jaloers is, maar dat zullen ze zelf nooit kunnen bevatten. Ze hebben het nodig om bewonderd te worden door anderen, de man met het jonge vrouwtje bv, die nog naar hem opkijkt.

 

Medelijden kennen zij niet, als jij je been breekt, zullen ze zeggen, ik vind het echt erg voor je, maar hun ogen zullen leeg staan, emotieloos omdat zij geleerd hebben hoe zij zouden moeten reageren in die situaties maar het zelf echt voelen, kunnen zij niet. Ze hebben weinig emoties, behalve als het henzelf betreft.

 

Ze maken misbruik van jou, ze doen zielig, ze kunnen niet zonder jou, maar toch ook weer heel goed wel, ze werken verwarrend op je normale beeld van deze wereld. Normaal in de zin, van zoals de doorsnee normale mensen zijn opgegroeid.

 

Ze willen graag dat jij afhankelijk van ze bent, dat zullen ze ook vertellen aan anderen en anderen kunnen dit zelfs gaan denken van jou!

In feite ben jij vaak de sterkere persoon waar de narcist zich aan vastklampt, ook al doet hij wel stoer, maar hij is heel bang je te verliezen, tenminste niet zolang hij nog geen ander slachtoffer heeft gevonden die nog in hem gelooft.

 

Zolang je nog voer voor hem hebt in energie, die hij van je kan stelen, is hij blijkbaar nog interessant genoeg voor jou, volgens zijn denkwereld, dat hij bij je in de buurt wil blijven.

 

Dat je op den duur geen vrienden of familie meer over hebt, komt hem alleen maar goed uit. Zo heb je hem nodig en als iemand hem nodig heeft, voelt hij zich weer goed want dan is hij weer belangrijk. Denkt hij.

Je wordt bewust geïsoleerd van de omgeving. Niemand is goed genoeg om mee om te gaan.

Je beste vriendin? Dat is een hoer, ze wilde zelfs met hem naar bed, ja had je niet gedacht he dat ze zo achterbaks was, nou echt wel hoor. Hij had het zelf gemerkt en zo zag je maar weer, beter niet omgaan met haar!

Ze is niet goed voor jou.

Dat hij zelf misschien toenaderingspogingen deed naar je vriendin toe, verteld hij er maar niet bij, dat was om dit te veroorzaken en ervoor te zorgen dat jij snel van die goede vriendin af bent. Want een goede vriendin voor jou is enkel zijn belemmering om invloed uit te oefenen op jou!

 

En stel je moet een kast ophalen ergens, dan moet hij voor je klaarstaan, en niet die vriendin die ook een aanhanger had. Zo kun je hem weer flink over zijn bol gaan aaien uit dankbaarheid!

 

Voorbeeldje je maakt het uit, en wilt voorlopig nog even maar geen relatie.

Zijn opmerking zal dan bv zijn (waar gebeurd!) Oh dan ben je vast lesbisch geworden?

Want het uitmaken met hem dat kan natuurlijk niet, als je geen ander hebt gevonden, hij is toch zo goed?

Waarom zou je het uitmaken met hem? Trouwens hij zal vaak opmerken dat je het nooit beter kunt krijgen dan bij hem!

Slechter ja dat wel! En of je soms denkt (als er kinderen zijn) dat een andere man zoveel van jullie kinderen kan houden als hij die per slot van rekening toch de echte vader is?

Glimlachend kijkt hij je alwetend aan, je zou hem verdomd gaan geloven zeg!

 

Meevoelen en meeleven kun je vergeten, ben je ziek? Aub snel beter worden, na een dag zijn ze het al zat om bij je rond te hangen, koken doe je ook maar lekker zelf, hij moet nog een wasje draaien thuis je redt je wel toch?

Hij reed ook even met jou mee naar de supermarkt ondanks je 39 graden koorts, mocht je bibberig en wel, ff zelf de boodschappen halen! Hij bleef wel op je wachten in zijn auto, wat lief toch!

 

Kinderen opvoeden?

Nooit van gehoord dat is jouw pakkie aan je bent een vrouw en bent daar voor geboren hij niet. Hij is de man, maar als er iets fout gaat in de opvoeding ben je ook diegene die zwaar schuldig wordt bevonden!

 

Het doet denken aan vrouwenhaters die narcisten en ook aan loverboy praktijken!

Hij past trouwens op, als je even weg gaat, van huis! Hij past wel even op de kids…. het liefst zegt hij nog dat het jouw kids zijn. Niet van hem.

Een vader past niet op kids, een vader is, zie je het verschil?

Dat dus.

 

Oppassen kan inhouden dat hij het kind in de box zet en zelf uren achter de pc zit zonder omkijken naar de kleine spruit!

 

Autogordels om bij de kids? Hoezo moet een baby achterin, flauwekul hij overtreedt graag regels.

 

Bellen in de auto? Ja en? Bemoei je er niet mee. Op een zo arrogante manier dat je soms denkt dat je even uit wilt stappen om de politie te waarschuwen om hem een fikse bekeuring te komen brengen!

 

Seks? Met iemand of zichzelf? Je bent vaak hun prullenbak, of ze nu zichzelf bevredigen met de hand of met je lijf wat is het verschil. Seks met een narcist is seks met niks.

Vaak komen ze idioot snel klaar en hebben ze ook meerdere keren daags seks met zichzelf.

Want vaker seks per dag met jou, of wie dan ook,  maakt hen moe, kost teveel energie, dan zitten ze liever achter hun pc om de hand aan zichzelf te slaan.

Seksverslaafden hebben ook vaak narcistische trekken.

 

Narcistische trekken kunnen ook vaker voorkomen in een familie.
Dus is je partner of ex een narcist dan kan een van zijn ouders dat bv ook zijn. Dat merk je snel genoeg, hopelijk! Anders ga je misschien nog meer aan jezelf twijfelen.

Natuurlijk zegt men wel eens dat narcisten geboren worden dankzij een trauma in de jeugd, hm ja  vast geen driewielertje gehad oid.
Meestal zijn ze strontverwend geweest, zonder enige opvoeding genoten te hebben, grenzeloze opvoedingen.. fantastisch mensen!

Een narcist is onberekenbaar.
Je kunt niet van hem op aan, de ene keer dit en een andere keer dat. Wisselvallig in hun gedrag. Onstabiel.
Ze hebben vaak enkel kritiek. Hoe slecht jij bent, hoe achterlijk, hoe kinderlijk, hoe gestoord! Kijk eens hoe je reageert, je bent niet normaal jij! Schreeuwen doen ze ook graag, heb je eindelijk het lef om eens terug te schreeuwen dan zeggen ze,  dat jij diegene bent die de hele tijd tegen hen schreeuwt! Ze maken ook graag ruzie, het liefst elke dag, zodat jij op den duur zwaar overspannen raakt en totaal afhankelijk van hen wordt.
Zie je wel je kunt het niet alleen je hebt mij nodig zeggen ze dan tevreden.

Waar ze ruzie over maken? Oh over van alles, waar een normaal mens eens mega uit zijn vel springt omdat  zijn of haar partner vreemdging, lijk jij bij de narcist diegene die elke dag vreemdging zo extreem reageren ze op, als je bv de keukenkastje te hard dichtslaat per ongeluk, of omdat je 3 vaatdoekjes op het aanrecht hebt liggen na een dag flink schoonmaken in je huis.
Heb je huisdieren dan vliegen ze uit hun dak omdat je huisdier misschien niet helemaal zindelijk is, omdat het nog te jong is, ze doen dan net of jij diegene was die in die hoek in huis eh?
De ruzies gaan dus nergens over, maar ze vermoeien je wel intens.
Het sloopt je.
Je wordt er zo moe van.

Bij instanties zijn ze geneigd om ervoor te zorgen dat jij tzt  een vreemde blik opvangt bv bij de huisarts.

Of op school.
Je begrijpt zelf niet waarom dat is en wat er gebeurd is. Maar later vallen er puzzelstukjes op zijn plek.
Meneer plant een zaadje dat uitkomt tzt.
Ik denk dat, ik vermoed, en zij, en daarom,… Maar ach het zal wel niets zijn, zegt hij dan goedmoedig. Met zijn trouwe verdacht vochtige honden oogjes blikkend naar de arts. Ach de arme man zou hij ook mishandeld worden door haar? Je ziet de arts denken. Medelijdend blikt hij naar het hoopje man voor zich. Ach meneer, ik hoop niet dat het erger wordt anders moet u maar aan de bel trekken hoor?
Nee, niet nodig hoor, glimlacht hij dan met een sip gezicht. Met gebogen schouders verlaat hij de praktijk en de arts maakt nadenkend toch maar een aantekening.

Bij de kinderbescherming zal zo iemand ook niets schuwen en om een toneelstuk op te voeren die zijn weerga niet kent.
Kijk uit dus met narcisten, ze staan voor niets. Als hij als ex de kids niet mag, ook al kan hij er niet zelf voor zorgen (teveel werk zeg!) dan jij ook niet. Dat jij doodongelukkig wordt, en de kinderen ook, maakt hem niets uit.
Dat was de bedoeling, een normale ouder denkt anders en overlegt met elkaar, bespreekt dingen met elkaar, maakt geen ruzie waar de kinderen bij zijn. Zij wel, maakt ze niets uit en als ze dan het bloed onder je nagels vandaan hebben gehaald en jij uiteindelijk uitvalt naar hem, sissen ze je toe dat je je in moet houden, kijk eens wat ben jij voor een moeder zeg, dat je zo schreeuwt waar de kinderen bij zijn! Jij schreeuwt zelf waar de kinderen bij zijn, zeg je dan misschien. Nou dat is pertinent niet waar! Hij zal dit ook keihard volhouden dat hij zich voorbeeldig gedragen heeft.

Verwacht niets van de narcist, je kunt niets van hem verwachten nml.
Hij zal gouden bergen beloven, hij zal alles voor je doen, regel maar tegels voor in de tuin, ik haal ze wel op. Wanneer, vraag je dan, maakt niet uit zegt hij joviaal. Zou hij het menen?

Jij regelt een afspraak, maar die dag kan hij niet, of hij maakt ruzie dus kun je geen tegels halen die dag. Hij verwisselt je lamp? Oh sorry het glazen kapje viel zomaar uit zijn handen, onhandig hé? Morgen haal ik een nieuw kapje zegt hij dan. Maar morgen komt nooit, of pas na 3 jaar als je het zelf al niet gedaan hebt.

Hij legt wel even dat nieuwe laminaat? Oh sorry een barst erin nu al? Tjah morgen, manjana zal hij alles veranderen, manjana komt nooit!

Je nieuwe vloer is al bedorven.

Ben je bezig met een project? Hij maakt het wel stuk, net een klein jaloers kind.
Op de pc beter gamen dan hij? Oh hij maakt het spel stuk en slaat het dan snel op, allemaal per ongeluk!

 

Een tekstprogramma opmaken? Oh eens kijken als ik dit daar zet en dat daar, waarom zet je dat alles zo vreemd neer? ….? Niet opslaan kreet je nog, ja hoor…hij sloeg het al op! Leuk toch?

In je tuin bezig? Vast toevallig als je koorts hebt?
Je zegt nog angstvallig, Kijk je aub uit met oma’s rozen? Niet aan komen ok, niet snoeien…niet… niet… Te laat, met een schop doorstak hij de wortels al, dag roos van oma.

Of kijk je uit met dat paprika plantje, dat mini perenboompje, de tomaatjes?
Even later kom je kijken in je geroofde tuin, alles is weg. Hij ziet zg geen verschil tussen onkruid en een duidelijk zichtbare plant, de peertjes hoe klein ook hingen al aan de takjes!

Hij blowt? Tuurlijk niet hoe verzin je het?

Hij? Drugs, echt niet, hij zat alleen dagelijks in de coffeeshop, maar gebruiken nee hoor.
Een joint? Waar, in welke hand? Hij laat zijn handen aan je zien, omdat hij stiekem zijn auto inging zonder iets te zeggen, ging je maar eens even polshoogte nemen, en terwijl hij zijn handen in de lucht steekt, en jij duidelijk een wietlucht ruikt, en je de joint onder zijn auto ziet rollen uit zijn hand, kijkt hij je nog onschuldig aan, en denkt dat jij malloot bent oid.

 

Hm tegenwoordig gebruikt hij alleen maar één trekje per dag! Meer niet hoor en alleen voor het slapen gaan!
(Hij heeft inmiddels begrepen dat jij allang door had dat hij zwaar verslaafd was, maar nu wil hij wel iets toegeven, nml dat ene trekje wiet.
Het klinkt als maar een slok jenever nemen per dag voor het slapen gaan. Zouden opa’s en oma’s ook zo onschuldig kunnen kijken?

Op zolder stinkt het overduidelijk naar wiet, maar niks hoor, hij en boven blowen? Pfff wat denk je wel niet hij tikt tegen zijn voorhoofd. Nou ja de baby slaapt een verdieping lager en ik ruik het verdorie hier, doe het dan buiten als je zo nodig moet blowen!

Nee dat is de cv ketel die zo stinkt boven! Misschien moet je de woningbouw maar eens bellen! Je had het bijna gedaan, toch bij nadere inspectie zie je op de dakrand uitgedrukte peuken en allemaal jointjes liggen in de dakgoot.

Gelukkig verdwijnt zo iemand snel uit je huis!

Oh ja al vertel d dat je een veredeld hotel bent? Je moet alles voor ze doen en regelen, ze kunnen niets zelf. Zelfs niet hun broek opvouwen.
Het kan komen en gaan en hoe laat, gaat je niets aan. Maar we wonen samen en ik eet op een vaste tijd? Ja nou en? Pff…

Je bent ergens zijn moeder, dat ben je snel zat!

Alles wat hij jou verteld over jou dat is hijzelf.
Zeer moeilijk om bij te leven en om mee te leven!
Ren weg als het nog kan!

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace