Over narcisten

Pathologische leugenaars en Narcisme (NPS)

Pathologische leugenaars en Narcisme (NPS)

 

Dimitri.nu-7891-1-Narcisten-zijn-pathologische-leugenaars

Het is een vak apart, liegen dat je barst, toch is het aan de orde van de dag. Over leugentjes om bestwil kunnen we allemaal wel heenstappen maar toch leren we onze kinderen en kleinkinderen dat het niet mag, op jokken staat straf, altijd gecombineerd met de vraag waarom er gelogen wordt, dat wel.

En jokkende kinderen kun je nog begrijpen, bovendien is het een teken van ontwikkeling, ze begrijpen dat het zeggen van de waarheid niet altijd een applaus oplevert. En als je hen uitgelegd hebt dat jokken niet kan omdat ze daarmee iets heel fundamenteels schaden namelijk het vertrouwen, dan kunnen ze op hun vingers natellen dat het beter is om direct met de waarheid op de proppen te komen.

Mensen die een onwaarheid als excuus zoeken voor wat ze fout deden en bleven en blijven doen worden vaak leugenaars. Kunnen ze daar niet meer mee stoppen dan worden/zijn  het ziekelijke of pathologische leugenaars.

Pathologisch liegen kan dus voortkomen uit een psychische aandoening als een persoonlijkheidsstoornis. Veel leugens worden verteld vanuit een drang om overal om te liegen, zelfs om de meest onnozele zaken. Pathologische leugenaars zijn er wel bewust van de leugens die ze verspreiden en doen dit om er zelf beter van te worden of om zichzelf beter voor te doen als ze in werkelijkheid zijn. Veel mensen met antisociale persoonlijkheidsstoornissen liegen pathologisch:

Vaak worden de leugens herkend door de directe omgeving vande leugenaar en zal de leugenaar alles in het werk moeten stellen om een afstand te creëren tussen zijn directe en zijn

indirecte omgeving.

Dames en heren in hoge functies blijken vaak doorgewinterde leugenaars te zijn. Hoeveel politici en ‘plagiaatwetenschappers’ en zogenaamde CEO’s hebben niet een gelogen CV, een gelogen opleiding en in de VS zelfs een gelogen gezin?

En hoe meer je liegt hoe beter je geheugen moet zijn. Naarmate pathologische leugenaars ouder worden, wordt dat onthouden moeilijker. Maar als potige ‘narcisten” hebben ze vaak al veel mensen uit hun omgeving in de tang. Of je beaamt de leugens en je kust de billies van de leugenaar of hij of zij liegt ook jouw leven bij elkaar, vol overtuiging.

Er is wel een excuusje, pathologische leugenaars zijn gewoon anders qua hersenen. 

Als het voor de directe omgeving al moeilijk is om zo iemand altijd om je heen te hebben, voor mensen uit de zorg zijn het erg lastige patiënten, moeilijk te benaderen en niet te corrigeren. Meegaan maakt je medeplichtig; ook in een (werk)relatie is dit de weg (van de minste weerstand) ter voorkoming van ruzies. Maar het werkt niet altijd.

Later, in de handleiding met suggesties voor omgaan met NPS patiënten, meer over dit onderwerp.

En voor niet pathologische leugenaars….

er is nog hoop!

ZIE OOK BLOGS OVER NARCISME: 
HTTP://MJON.INFOTEUR.NL/   WAARUIT IK ZAKEN HEB OVERGENOMEN MET TOESTEMMING VAN DE AUTEUR OP MIJN EIGEN BLOG:  HTTP://GAVIMENSCH.BLOGSPOT.NL/2013/01/NARCISME.HTML/

 

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace