Over narcisten

Volwassen Kinderen Met Narcistische Ouders

Volwassen Kinderen Met Narcistische Ouders

tumblr_mx8poedTWH1shef9yo1_500

Volwassen Kinderen Van De Narcist
Kinderen van een narcistische ouder leren al vroeg dat ze niet bevestigd worden als persoon, maar alleen om hun prestaties worden geprezen. Zij zullen opgroeien in de veronderstelling dat ze alleen iemand kunnen worden als ze goed presteren.

Voor kinderen die opgroeien in deze omgeving is het vaak moeilijk om een evenwichtig leven op te bouwen. Vanaf hun geboorte is hun zelfgevoel beschadigd door overdreven prijzen, miskenning, of pesterijen enz.

Problemen op latere leeftijd

Kinderen met narcistische ouders zijn vaak gevoelige kinderen, ze zijn de rest van hun leven gevoelig voor kritiek, omdat dit hen herinnert aan de oude pijn. Om die reden doen ze vaak erg hun best. Helaas zullen ze maar moeilijk echt zelfvertrouwen opbouwen, want wat ze ook bereiken, voor de narcistische ouder zal het nooit goed genoeg zijn. Eenmaal volwassen zijn ze vaak of rebels of hebben ze een prestatiedrang en een enorme behoefte om niet meer klein en nietig te zijn, maar om gehoord te worden. Door elke keer grotere prestaties van zichzelf te eisen, lopen ze zichzelf hierin voorbij. Hun bestaansrecht komt vaak voort uit hun successen en ze worden gedreven door waar ze staan op de maatschappelijke ladder.

Door gebrek aan bevestiging en zelfvertrouwen, zie je vaak dat kinderen van een narcistische ouder faalangst ontwikkelen. Aan de ene kant hebben deze onzekere kinderen een enorme gelding- en prestatiedrang, ze willen steeds enorm hun best doen. Aan de andere kant hebben ze faalangst ontwikkeld. Je kunt je voorstellen dat dit bijna een garantie is voor problemen op latere leeftijd.

Ouderlijke narcisme en het daaruit voortvloeiende misbruik, is iets wat deze kinderen als volwassenen vaak in therapie brengt. Met het oog op het overleven met de narcist leren ze om af te stemmen op de behoeften van hun ouders en vergeten daarbij al snel hun eigen kwetsbaarheid, hun eigen behoeften en hun eigen emotionele wereld. Ze verliezen zichzelf al snel in anderen.

Geweldig aanpassingsvermogen

Je kunt nog een paar gemeenschappelijke dingen zeggen over volwassen kinderen met een narcistische ouder. Een ervan is dat deze kinderen vaak heel sterk zijn, ondanks hun beschadigde zelfvertrouwen. Ze zijn vaak volwassener dan veel andere mensen en bezitten een enorme drive.

Aan de andere kant hebben kinderen van narcisten vaak ook een geweldig aanpassingsvermogen. Dat is een sterke en ook meteen een kwetsbare eigenschap. Door het geweldige aanpassingsvermogen zijn ze wat te snel geneigd zich compleet in een relatie te verliezen. Ze zijn gewend om narcisme te tolereren. Ze zijn erin opgegroeid, getraind en het is hen bekend. Ze weten niet beter, dus voor hen is het normaal. Dit maakt hen kwetsbaar om zelf te verzeilen in een narcistische (werk)relatie. Niet omdat ze direct vallen op een narcist, maar meer omdat de narcist op hen valt. Ze hebben namelijk exact de tolerantie die een narcist zoekt.

Zelf slachtoffer

Het gebeurt regelmatig dat volwassen kinderen zelf slachtoffers worden van narcisme in een relatie. Als dit zo is, dan is er in elk geval een simpele verklaring waarom ze ‘in de ban van de narcist’ zijn geraakt. Ze accepteerden het omdat het hen bekend voorkwam. Ze zijn er mee opgevoed en dus konden ze niet beter weten, dan dat het alles behalve normaal gedrag is. Ze herkenden het en het moeilijke daaraan is dat het dan niet wordt herkend als onveilig, maar juist als iets vertrouwds.

Als deze kinderen ouder worden, zullen ze zich meestal niet zo snel binden. Niemand weet immers beter dan de kinderen van een narcist dat, om te overleven, je jezelf door niemand moet laten bezitten. Ze hebben geleerd het recht op hun persoonlijke privacy en vrijheid te beschermen, omdat ze weten wat de consequenties zijn wanneer anderen hen proberen te bezitten.

Voor volwassen kinderen van een narcistische ouder bieden duidelijke definities van narcisme en kennis van de narcistische persoonlijkheidsstoornis hulp. Kennis werkt om te helpen de omvang van het probleem te zien, om destructief narcisme te leren begrijpen, en het effect op hen zelf, hun omgeving en hun relaties te kunnen herkennen.

http://narcismeinrelaties.nl/volwassen-kinderen-met-narcistische-ouders/#more-2158

Related Articles

Back to top button
Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace